Tuesday, November 29, 2011

Piparkoogitainas

Kunagi mingi paar kuud tagasi vilksamisi nägin FB ühe tuttava postitust teemal, et "jälle sai paar pakki piparkoogitainast tehtud ja külmkappi pandud".

See nüüd meenus mulle kui toas on jõulutuled üleval ja päkapikud käivad...

Otsisin postituse üles ja ka palusin juhtnööre.

Sain Kairelt sellised vastukirja:
Tervitus, ma jah kohe palju-palju piparkooke ja leiba teinud, nii et kuna see retsept kohe mitu hooaega järele proovitud, julgen soojalt soovitada! Teisi katsetanud ka, see siiani parim ja väga lihtne pealekauba. mina teen 100% speltajahuga, kui on, lisan täistera nisujahu ka, jääb mõnus krõmpsuv:)

Link on siin:
http://kokkama.blogspot.com/2008/12/piparkoogid.html

PROOVIME UUEL NÄDALAL!

Leib 2

Hetkel on valmis 6 pätsi leiba. Nendest uued maitsed:
- 2 pähkli-kuivatatud aprikoosi-rosinamaitselist
- praetud peekoni-musta ploomi

Endale jääb maitsta praetud peekoni-musta ploomi. Eks jälle üks esimene ring degusteerijaid saab oma arvamuse öelda.

Ülejäänud 5 pätsi kingituseks:).

Ei jõua ära oodata, kui saaks veel küpsetada!!!

Saturday, November 26, 2011

Muskaatkõrvitsa püreesupp


Kuna viimasest kõrvitsateost jäi natuke - nii käelabasuurune- tükk kõrvitsat üle, pidin sellest üheportsu-kõrvitsapüreesupi tegema.

Väga kerge!
keetsin madalal tulel kõrvitsa veega väga pehmeks (vett üsna vähe)
maitsestasin soola, rosmariiniga
püreestasin
lisasin spl täie sulatatud juustu
kaunistuseks kõrvitsaseemned

Maitses nagu kõrvitsapüreesupp ikka:). Aga mõnusalt tummine oli!
(Viimane kord kui tegin püreesuppi, siis sai natuke liialdatud rosmariiniga. Ta on väga maitsekas, aga spetsiifiline, seega eelmine kord kohe üldse see supp ei maitsenud)

Wednesday, November 23, 2011

Leib!

Vot leivateost olen ma unistanud. Läheks isegi töötubadesse või siis sõprade tubadesse seda õppima, aga kuna tegemist on ikka üsna pika protsessiga, sain ma EVE käest (aitäh!!!) ja Mari-Liisi (aitäh!!!) esimesed õpetused ja pikad manuaalid "sellega" (loe: juuretisega) alustamaks.

Niisiis ML alguses visandas mulle lühikese, kuid lööva kirja; Eve aga tõi oma juuretisega kaasa sellise õppetunni, et ohohohooo, oleks nagu terve kursuse läbinud. Niiiiiiiiiii tore!!!

Eile segasin siis juuretise toasooja vee ja jahuga ja panin vannituppa soojendusega varustatud põrandale nö käärima.
Täna segasin uuesti jahu sisse ja nüüd tegin kolm erinevat leivakakku:
- klassikalise, kus on ainult siis juuretis, jahu, sool, suhkur ja Eve soovitatud koriander
- tavaline segu kõrvitsaseemnetega
- tavaline segu mooniseemntega (M-L special!)

Hetkel ahjusuus nad kõrvitsamuffinite järelsoojas kerkimas...
Homme aga veere kakku, veere kakku, veere kakku, sups ahju!




Õppust kavatsen võtta ka raamatust "Leivad, saiad, sepikud". Eile ostsin:)

Marineeritud muskaatkõrvits


Juba teine raks kui teen ise iseseisvalt (võttis näe üle kolme dekaadi aega, et ise hakata midagi sellist tegema) marineeritud kõrvitsaid. Lunisin tõesti Eve käest seda muskaatkõrvitsat juurde, sest tulemus oli väga hea ja kõik ongi juba kahjuks ka otsas... Järgmine aasta panen ise ka selle seemne mulda!!!

Aga aluseks on siis õige maitsestamine.
Panin kõiki vürtse:
3l vett (u 5-6l potis)
5sl äädikat
14 nelgitera
5-6 vürtsitera
ingeveripulbrit
kaneelikoort
400g suhkrut
muskovaado suhkrut
jahvatatud muskaatpähklit
jahvatatud kaneeli

Kellel maitseb, kellele mitte, aga vähemalt maitsekas on see marinaad küll:). Pigem alguses ülemaitsestatud, sest pärast tõmbab sisse veits...

Öeldakse veel ju, et marinaad peaks jääma selge, aga jahvatatud kaneel jms ikka teevad ta pigem selliseks häguseks, aga maitseb ja lõhnab hästi:)

Muskaatkõrvitsamuffinid



No kõigepealt Evele suuuuuur tänu nii maitsva ja selgevärvilise muskaatkõrvitsate eest!.
Tegin siis täna esimest korda kõrvitsamuffineid.

Retsepti panin kokku
siit ja muskaakõrvitsa tausta ja mõtteid siit

ja kokku sain:

Koostis:
280 g nisujahu
1 sl küpsetuspulbrit
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl soola
4 muna
1.75 dl piima
natuke hapukoort
85 g sulatatud võid
175 g heledat muscovado pruuni suhkrut
350 g riivitud muskaat- kõrvitsat
peotäis kooritud kõrvitsaseemneid nii peale raputamiseks kui taignasse segamiseks
shokolaaditerakesi

Valmistamine:
Sõelu kaussi jahu, küpsetuspulber, kaneel ja sool.
Sega suures kausis munad, piim ja sulavõi ühtlaseks. Lisa jahusegu ning sega, kuni saad kergelt tükkis taina. Sega juurde riivitud muskaatkõrvits.
Tainas muffinivormidesse ja peale kõrvitsaseemned. Küpseta 200-kraadises ahjus 30-35 minutit.

Muffini maitsevad väga hästi. Kellel kõrvitsa vastu midagi pole:) ehk maitseb nagu oleks muffini sisse pandud kõrvitsat:)))))))))
Aga ikka väga hea tunne on hamba all krõpsutada muffini sees olevaid kõrvitsaseemneid...

Teretulemast!

Nii. Siin on siis köögi-Kata köögilood. Ma ei pretendeeri mingikski teadjaks köögiasjades, aga ma olen proovija ja hea õppija:))

Selle blogi kõige tähtsam eesmärk on lihtsalt elektrooniliselt säilitada asjad, mida ma teen, aga mille retsepti olen Internetist võtnud. Nii ei pea ma hakkama ikka uuesti ja uuesti seda vajalikku infot otsima, vaid saan siit kohe tsekata. Sest ikka:
- vana pea on vana pea
- usalda (oma pead), aga kontrolli

Kõik sai alguse aga sellest, et tegemisel on esimest korda minu elus ürgne ja vajalik LEIB, mis on nii mitmeseid tundeid äratanud...